rumi, The book of love

Poezije o ljubezni, ki nas popeljejo  po vseh kotičkih srca. Colman Barks, s svojo edinstvenostjo prenaša Rumijevo esenco, skozi svoje komentarje, in svoj pogled nam prinaša vse, kar si dovoli tudi sam biti.

Rumijevo poezijo se ne časti, Rumijeva poezija je čaščenje življenju. 

 

spletna stran colmana barksa

I am so small I can barely be seen.

How can this great love be inside me?

Look at your eyes. They are small,

but they see enormous things.

 

Mevlana Džalaludin Mohamed Balhi ali Rumi, perzijski pesnik modrosti, ljubezni in vrnitve v večno stanje, islamski teolog in sufijski mistik ter navdih plešočim dervišem.

Leta 2007 se je Unesco pridružil praznovanju osemstoletnice­ Rumijevega rojstva. Rumiju v čast je vpeljal medaljo, s katero si želijo spodbuditi vse, ki širijo njegove ideje. Širjenje njegovih idej je v bistvu širjenje Unescovih idej – gre namreč za temeljne ideje ­človečnosti.

Rumi združuje vse svetove in vse religije. In pravi, da so poezija, melodija, pesem in ples poti do Boga.

“we have no idea what we are.”

dva izseka iz knjige

The center leads to love.

Soul opens the creation core.

 

Hold on to your particular pain.

That too can take you to God.

 

Laično prevedeno zgodba iz knjige:

Nekega dne je Buddha bil v jami, Ananda, njegov asistent je stal na vhodu. Nenadoma je zagledal Maro, zlobnega kako prihaja. Mara je zakorakal direktno do Anande in mu velel, da naznani obisk Buddhi.

Ananda je odgovoril: “Zakaj si prišel sem? Ti si bil premagan s strani Buddhe pod Buddhinim drevesom. Pojdi stran! Ti si njegov sovražnik! “

Mara se je začel smejati:” Ali praviš, da ti je tvoj učitelj rekel, da ima sovražnika?” To je Anando spravilo v nelagodje. Odšel je in nazanil Buddhi Marin prihod.

“ Je to res, je on res tukaj?” Budhha je odšel osebno pogledati pozdraviti Mara. Segel mu je v roko in ga zelo toplo pozdravil: “ Kako si? Je pri tebi vse v redu?”

Medtem ko sta sedela ob čaju, je Mara rekel, “Stvari sploh ne gredo dobro. Utrujen sem biti Mara. Govoriti je treba v ugankah, in če karkoli narediš moreš, imeti kakšno ukano ali izgledati zlobno. Utrujen sem od vsega tega. Ampak najhujši del pa so moji učenci. Sedaj govorijo o socialni pravičnosti, miru, enakopravnosti, svobodi, nedulanosti, nenasilnosti in vsem tem. Najboljše bi bilo, če bi ti jih, kar predal tebi. Jaz si želim biti kaj drugega.”

Budhha je sočutno prisluhnil. “Misliš, da je zabavno biti Budhha? Moji učenci polagajo v moja usta besede, ki jih nisem nikoli izrekel. Gradijo zanič templje. Zapakirajo moja učenja, kot produkte za prodajo. Mara, ne želiš si zares biti Budhha!”

Ananda je bil zmeden in začuden ob njunem pogovoru. Lepota popolnosti vsega, ne more biti sprejeta z umom. 

————————————————-

Kaj je ljubezen?

Original: 

Rumi makes preposterous claims. One of the most startling is, “Our loving is the way God’s secrets gets told!” Love is an open secret, the most obvious thing in the world and the most hidden, with no why to how it keeps its mystery. Sufis say the genesis of lovers meeting is God’s sweetest secret.

Rumi si dovoli absurne trditve. Ena najbolj osupljivih je:””Naša ljubezen je način, kako se razkrivajo božje skrivnosti!” Ljubezen je odkrita skrivnost, najbolj očitna stvar na svetu in najbolj skrita, brez zakaja, kako ohranja svojo skrivnost. Sufiji pravijo, da je geneza srečanja zaljubljencev najslajša božja skrivnost.

Rumi: knjiga ljubezni / DRUŽENJE OB KNJIGAH

 

Pozdravljeni,
tokratno druženje je za tebe, ki si želi napolniti z ljubeznijo.
Dobrodošel!

knjige 

Namig za naprej 😉

PAULO COELHO

The Archer

RUMI

BRIDGE TO THE SOUL

seneca

HOW TO GIVE

Si želiš, ostajati v stiku?

Enkrat do dvakrat na mesec, ti pošljem hiter pregled, če te kaj zanima 🙂

Hvala in dobrodošel!

 

Naroči se na e- novičke

10 + 9 =

0
Zanima me tvoje razmišljanje, deli ga z nami.x

Pin It on Pinterest

Share This

Deli s prijatelji:)

Pozdravljen, če se te je kakšna beseda dotaknila, se je v kakšnem verzu tvoja duša umila. Lahko deliš z drugimi, dotakne se lahko tudi njih.